Ga naar de inhoud

Malware op een mobiel? Virusscanner op je smartphone? Is het waar?

Niemand wordt er blij van wanneer er malware op de pc aanwezig is maar nog vervelender een virus op je telefoon!. Malware is een verzamelnaam voor onder andere spyware, wormen, virussen en Trojaanse paarden.

Als je een anti malware programma kiest, dan kun je bekijken wat er zich op je device bevindt en dan kan dat verwijderd worden.

Vervolgens is het goed om je phone regelmatig te scannen en het programma te voorzien van een update. Hierdoor bescherm je je smartphone goed en zal hij ook goed blijven werken.

Als je een beveiligingspakket hebt gekozen, dan kan dat eenvoudig geïnstalleerd worden en kun je virussen en andere malware blokkeren. Maar kies je dan gratis software of toch betaalde software?

Het zal er aan liggen wat je wil en wat de mogelijkheden zijn. Maar neem de tijd om te overwegen wat de beste optie is voor jouw pc.

Malware aanpakken

Soms heb je het zelf in de gaten dat er malware op de device aanwezig is. Het kan zijn dat je pc langzamer opstart, of dat het openen van een bestand ineens veel langer duurt dan je gewend bent.

Als je veel tegelijk aan het doen bent, kan dat ook de oorzaak zijn. Maar dat hoeft dus niet. Zorg daarom dat er altijd een lampje bij je gaat branden dat er malware aanwezig kan zijn.

Je kunt dan het beste je telefoon tablet of pc een keer extra scannen zodat het aan kan worden gepakt. Het is erg vervelend als het traag werkt en je hebt niet altijd in de gaten waar het aan kan liggen.

Maar nu je weet dat malware ook de pc traag kan maken en schade aan kan richten zonder dat je het ziet, is extra scannen wel degelijk van belang!

Uitgebreide virusscanner

Sommige virusscanners scannen ook meteen je device op spyware. Helaas is dat niet bij alle software het geval. Neem daarom de tijd om te bekijken wat er wordt gescand als je op zoek gaat naar software.

Er zijn erg uitgebreide virusscanners op de markt die je kunt gebruiken maar ook gratis versies die wat minder bescherming bieden.

Als je die nu ook kiest, dan kun je je device iedere week uitgebreid laten scannen en dan weet je ook zeker dat je pc schoon is, goed beschermd is en veilig gebruikt kan worden.

Hier kun je nu zelf mee aan de slag, doe er je voordeel mee en bescherm je pc, laptop of iPad zo optimaal mogelijk.

Een gratis virusscanner downloaden

Als je jouw laptop, computer, phone of tablet goed wil beschermen tegen virussen en spyware, dan heb je in deze tijd echt een antivirusscanner nodig. Je kunt gewoonweg niet meer zonder, want een virus heeft zich sneller ingenesteld dan je zou denken.

We leven in een tijd waarin we alles graag zo goedkoop mogelijk doen, dus waarom zou je dan niet kiezen voor een gratis virusscanner? Er zijn meerdere gratis virusscanners te downloaden. Denk hier bij bijvoorbeeld aan sophos, avira of avast.

Je hoeft maar ‘gratis virusscanner’ in te voeren in Google en je krijgt ruim 80.000 resultaten. Ongelofelijk! Betekent dit dat je zomaar de eerste de beste gratis virusscanner kunt downloaden? Ja, dat kan wel, maar het is niet aan te raden. Het risico bestaat namelijk dat je juist een virus binnenhaalt dat meer schade aanricht dan je lief is.

De juiste gratis antivirus vinden

Hoe weet je nu welke van de honderden gratis antivirusscanners het beste is? Hoe weet je zeker dat je geen virus binnenhaalt in plaats van een goede virusscanner? Heel simpel eigenlijk.

Begin met het rondvragen bij mensen in je omgeving of vraag het aan ons. Gebruiken zij een virusscanner? Is deze gratis? En hoe ervaren zij de virusscanner?

De mening van je naasten zijn je in de meeste gevallen toch het meest waard, omdat vertrouwen hier een grote rol speelt. Vervolgens kun je online op zoek gaan naar ervaringen van anderen met de gratis virusscanners.

Welke worden als het best ervaren door anderen die het al hebben geprobeerd en met welke gratis virusscanners zijn eigenlijk alleen maar problemen binnengehaald? Laat ervaringen spreken en je ontdekt wat wel en niet goed is.

Downloaden en installeren van een gratis virusscanner

Heb je een keuze kunnen maken, dan kun je de betreffende gratis virusscanner downloaden. Vervolgens ga je deze installeren. Dit wijst zichzelf eigenlijk en het kost niet veel tijd.

Na het installeren kun je direct een scan uitvoeren om te zien hoe je laptop of computer er op dit moment voor staat. Je ziet direct welke virussen, malware, spyware en ongewenste programma’s schuilgaan in jouw computer of laptop. Je kunt er met je nieuwe virusscanner direct de bezem doorheen halen om ervan verlost te zijn.

avg mobile security suite

Pas op voor gevaarlijke downloads

Let er goed op dat je een recente versie van een virusscanner download. Je kunt dan wel kiezen voor een virusscanner die door anderen aanbevolen wordt, maar als je een verouderde versie download, dan heb je nog altijd te maken met een gevaarlijke download.

Het is namelijk zo dat er dagelijks nieuwe virussen ontstaan die je computer of laptop binnen kunnen dringen. Alleen de nieuwste versies weten hoe deze virussen tegengehouden en verwijderd moeten worden.

Een verouderde versie is niet voorbereid op de nieuwste virussen. Een verouderde versie van de virusscanner zorgt dan ook voor, wat men zo noemt, schijnbescherming.

Je denkt een goede virusscanner te hebben die je computer of laptop optimaal beschermt, maar eigenlijk is er helemaal geen bescherming. Kijk daarom goed naar de versie en download alleen als deze recent is.